«Εμφύλιος» στις πολυκατοικίες για την θέρμανση – Διαφωνίες και καυγάδες με όσους θέλουν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση

Ελλάδα


Με τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου να χτυπούν πλέον… κόκκινο, πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση, στρεφόμενοι σε άλλες λύσεις προκειμένου να ζεσταθούν, όπως οι ξυλόσομπες, ή τα κλιματιστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes η ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, Ελένη Ιακωβίδου, επισημαίνει ότι «πολλές φορές στις συνελεύσεις τίθεται το ζήτημα της αποσύνδεσης από την κεντρική θέρμανση. Εμείς, παρευρισκόμαστε σε τέτοιου είδους συζητήσεις και πολλές φορές, λειτουργούμε πυροσβεστικά, καθώς δημιουργούνται προστριβές και καυγάδες».

Ο λόγος για τον οποίον τα αίματα… ανάβουν, είναι, σύμφωνα με την κ. Ιακωβίδου, «το γεγονός ότι αν αποσυνδεθούν από την κεντρική θέρμανση τα διαμερίσματα, τότε θα πάψει να συμφέρει όσους απομείνουν σε αυτή».

Οι πολλαπλάσιοι λογαριασμοί ενέργειας «διώχνουν» από την κεντρική θέρμανση τους ενοίκους

Τις περισσότερες φορές, για την αποκοπή των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση, ευθύνονται και τα… ραβασάκια των ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί η κυρία Ιακωβίδου, «οικοδομή με 8 διαμερίσματα τον Φλεβάρη του 2021 χρειάστηκε να πληρώσει 520€ φυσικό αέριο. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, κλήθηκε να πληρώσει 950€. Το ρεύμα, αντίστοιχα, κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους, από 286€ ανέβηκε στα 674€».

Όπως μάλιστα συμπληρώνει, «ήδη, για το καλοκαίρι του 2022, έχουμε αναφορές ότι υπάρχουν λογαριασμοί φυσικού αερίου με τετραπλάσια ποσά από εκείνα της αντίστοιχης περσινής περιόδου».

Αρκετές φορές, μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, «πολλοί ήτανε εκείνοι ήταν που αδυνατούσαν να καταβάλλουν τα ποσά των λογαριασμών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνέδραμαν οι υπόλοιποι ένοικοι, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη».

Πλέον ωστόσο, όπως λέει, «δεν υπάρχουν τα χρήματα για να βοηθήσουν τους συνιδιοκτήτες τους», ενώ στις μέρες μας χρησιμοποιούνται και τα αποθεματικά των πολυκατοικιών προκειμένου να εξοφληθούν οι λογαριασμοί.

Ποια είναι η διαδικασία για την αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση

Μπορεί κάποιος ένοικος ή ιδιοκτήτης να θέλει να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας του, υπάρχει ωστόσο μία διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί.

Όπως εξηγεί η Ελένη Ιακωβίδου, «προβλέπεται αίτημα για τη σύγκλιση συνέλευσης της πολυκατοικίας, όπου θα ενημερωθούν και οι υπόλοιποι ένοικοι.

Έπειτα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μεταβεί σε άλλο μέσο θέρμανσης.

Αυτές είναι,

α) τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή/και την παρεχόμενη τεκμηρίωση από πλευράς της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας περί της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου με την επέμβαση αυτή, και

β) την πραγματοποίηση της πλήρους αποσύνδεσης της ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, της μόνωσης των διερχομένων κοινόχρηστων σωληνώσεων και της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου αυτόνομου και ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος θέρμανσης».

Πηγή: grtimes.gr

Πηγή Skai News