Γερμανία: Εφάπαξ καταβολή στα νοικοκυριά και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου τον επόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο προτείνει επιτροπή ειδικών

Κόσμος


Η εφάπαξ καταβολή, αυτή τη χρονιά και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τον επόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο περιλαμβάνονται στις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών στη Γερμανία, που ανέλαβε την κατάρτιση σχεδίων για τη μείωση των επιπτώσεων από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.

Η επιτροπή επεξεργάζεται ακόμη ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τους μεγάλους πελάτες φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα.

Η εφάπαξ καταβολή θα ισούται με ένα μηνιαίο λογαριασμό φυσικού αερίου για τη χρονιά αυτή, σύμφωνα με το προσχέδιο.


Σε δεύτερη φάση, το κράτος θα μπορούσε να επιδοτήσει ποσοστό 80% της προβλεπόμενης κατανάλωσης φυσικού αερίου, με τους καταναλωτές να πληρώνουν το υπόλοιπο 20% σε τιμές της αγοράς, αλλά και να παράσχει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η επιδοτούμενη τιμή θα μπορούσε να βρίσκεται περίπου στα 14 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως αναφέρεται στο ίδιο προσχέδιο.

Οι πόροι του προτεινόμενου σχεδιασμού θα καλυφθούν από το πρόγραμμα βοήθειας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.

Αν και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας τονίζεται ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη κάποιο πλαίσιο, η επιτροπή σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιάσει μια ενδιάμεση αναφορά του προτεινόμενου σχεδιασμού.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το πλεονέκτημα της εφάπαξ πληρωμής είναι αυτό που παρέχει το άμεσο αποτέλεσμα. Το μειονέκτημα της εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν παρέχει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, παρά τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι απαιτείται εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον σε ποσοστό 20%, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενεργειακών ελλείψεων.

Η μείωση της τιμής απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: ertnews.gr