Η Ισπανία στηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια

Κόσμος


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έκρινε την Πέμπτη (6 Οκτωβρίου) ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τις απόψεις της Μαδρίτης σχετικά με τον τρόπο καλύτερης αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στον Τύπο στην Πράγα, ο Σάντσεθ αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από την άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην τσεχική πρωτεύουσα, όπως ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής επειδή περιλαμβάνει προτάσεις που η Ισπανία ζητούσε ήδη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ισπανία βλέπει τις απόψεις της Μαδρίτης επί του θέματος να αντικατοπτρίζονται στην επιστολή που έστειλε η φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη συνάντηση στην Πράγα.

Αναφέρθηκε στην πρόταση της Ε.Ε. για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινές αγορές από τρίτες χώρες, διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επέκταση της λεγόμενης ιβηρικής παρέκκλισης (“excepción ibérica”) σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Νιώθουμε ότι (οι ισπανικές θέσεις) αντανακλώνται σε αυτές τις προτάσεις (της ΕΕ) και θα τις υπερασπιστούμε και θα προσπαθήσουμε να τις μοιραστούμε με τα υπόλοιπα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

Ο Σάντσεθ εξήρε τη συνάντηση 44 Ευρωπαίων ηγετών στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, μια ιδιαίτερα σημαντική συγκέντρωση, όπως είπε, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά τη γνώμη του, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, για να υπερασπιστούμε συλλογικά την πολυφωνία, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Η πρώτη συνάντηση αυτού του φόρουμ θεωρείται ως «δοκιμή» για την περαιτέρω πρόοδο που θα επιτευχθεί με ισχυρότερο τρόπο.

Πηγή: euractiv.gr