Κρατική χρηματοδότηση ρεκόρ για το πολωνικό εκκλησιαστικό ταμείο

Κόσμος


Η πολωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό που διατίθεται στο εκκλησιαστικό ταμείο, το οποίο προορίζεται, για παράδειγμα, για συντάξεις κληρικών. Την ίδια στιγμή, περισσότερα ιεροδιδασκαλεία στην Πολωνία κλείνουν λόγω έλλειψης πρόθυμων κληρικών.

Το εκκλησιαστικό ταμείο, παρά την ονομασία του, καλύπτει όλες τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές ενώσεις που αναγνωρίζονται από την πολωνική νομοθεσία.

Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από αυτό. Μέχρι το 2012, το ταμείο έκλεινε στα 100 εκατομμύρια ζλότυ (21,6 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως- αφού το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε τις εκλογές το 2015, αυξήθηκε στα 145 εκατομμύρια ζλότυ (30 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με το σχέδιο για το επόμενο έτος, το ταμείο για τον κλήρο πρόκειται να αυξηθεί στο ποσό ρεκόρ των 216 εκατ. ζλότυ (44,5 εκατ. ευρώ).

Οι δημοσιογράφοι της «Rzeczpospolita» ρώτησαν το Υπουργείο Οικονομικών για τους λόγους της αύξησης της χρηματοδότησης του ταμείου για την εκκλησία. Το υπουργείο απάντησε ότι οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και, κατά συνέπεια, των συντάξεων για τον κλήρο, που είναι ο κύριος σκοπός για τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα από το εκκλησιαστικό ταμείο. Ωστόσο, το ταμείο δεν θα ήταν επίσης τόσο υψηλό αν δεν είχε ληφθεί η απόφαση της κυβέρνησης PiS πριν από μερικά χρόνια να ανανεώσει τις επιδοτήσεις για φιλανθρωπικές δραστηριότητες και δραστηριότητες φροντίδας, καθώς και για επισκευές σε εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις.

«Για ποιες αμαρτίες θα πρέπει να επιβαρυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι με αυτά τα έξοδα»” – ρώτησε ο βουλευτής της Χριστιανικής Πλατφόρμας Πολιτών (PO) Ντάριουζ Γιόνσκι στο Twitter.

Ο συνάδελφός του στο κόμμα, βουλευτής Γιαν Γκάμπριετς, σχολίασε επίσης το ταμείο. «Προκαλεί πολλές συγκινήσεις, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μέτρια κονδύλια, για παράδειγμα, σε σύγκριση με το πόσα δαπανά το κράτος για τη θρησκεία στα σχολεία» – είπε. Το κόστος για τη διατήρηση της κατήχησης στα δημόσια σχολεία της Πολωνίας μπορεί να ανέλθει έως και σε 1,5 δισεκατομμύριο ζλότυ (309 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως.

Το εκκλησιαστικό ταμείο προκαλεί αντιδράσεις στην Πολωνία. Πολιτικοί της κοινοβουλευτικής Αριστεράς ζητούν την κατάργησή του, ενώ φιλελεύθεροι και κεντρώοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αν και λιγότερο ριζοσπαστικοί, ζητούν την αντικατάστασή του με μια εθελοντική διαγραφή φόρου ούτως ή άλλως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολωνική Εκκλησία βιώνει σήμερα μια κρίση κλήσεων. Περισσότερα σεμινάρια κλείνουν λόγω έλλειψης υποψηφίων. Για παράδειγμα, το ιεροδιδασκαλείο στο Λόβιτς προσεγγίστηκε φέτος από έναν υποψήφιο.

Πηγή: euractiv.gr