Μετά από 4 χρόνια και πάλι πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ

Κόσμος


Με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν, η Τουρκία στέλνει πρέσβη στο Τελ Αβίβ μετά από 4 χρόνια διακοπής των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβείας.

Ο νέος πρέσβης Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ θεωρείται από τους πιο πεπειραμένους και γνωρίζει το χώρο της Μέσης Ανατολής. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1983 και έχει υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Ισραήλ. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Βοηθού Γενικού Διευθυντή για τη Μέση Ανατολή και του Βοηθού Γενικού Διευθυντή για Υποθέσεις Ασφάλειας. Διετέλεσε Πρέσβης του Μπαγκλαντές το 2008-2010 και υπηρέτησε ως Πρέσβης για την. Παλαιστινιακή αρχή στην Ιερουσαλήμ μεταξύ 2010-2014. Ο Τορουνλάρ έλαβε το παράσημο του Άστρου της Ιερουσαλήμ από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Αμπάς για τον ρόλο του στην ενίσχυση των τουρκο-παλαιστινιακών σχέσεων το 2013. Υπήρξε επίσης Γενικός Διευθυντής Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων (Νότια Ασία) στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 2014. Διετέλεσε Πρέσβης της Ινδίας από τις 17 Ιανουαρίου 2017 έως τον Μάιο του 2021. Από το 2021 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ μη επιβεβαιωμένες ακόμα πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ τοποθετείται ως εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στη θέση του γνωστού πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου ο οποίος επιστρέφει στην Άγκυρα, ενώ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτζί γίνεται μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ.


Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ertnews.gr