Η ανεργία στη Σλοβενία σε ιστορικό χαμηλό, αλλά με αστερίσκο

Οικονομία


Το σύνολο των ανέργων στη Σλοβενία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της τον Ιούνιο του 1991, με μόνο 52.043 εγγεγραμμένους ανέργους στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένο κατά 3,5% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 21,3% σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Η χώρα διαθέτει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε έρευνα στην ΕΕ – τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 4,1%, σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας ψυχραίνεται, καθώς οι εργοδότες ανέφεραν μόνο 15.122 κενές θέσεις εργασίας στον ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο, μειωμένες κατά 14% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 2,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Απασχόλησης Mitja Bobnar αναμένει ότι ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τις 60.000 στο τέλος του έτους. Εάν οι τιμές της ενέργειας και άλλων αγαθών συνεχίσουν να αυξάνονται, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη πολύ υψηλότερος, δήλωσε χθες (5 Οκτωβρίου).

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για την αγορά εργασίας οι πρόσθετες αυξήσεις των τιμών ή η έλλειψη πρώτων υλών, ο Bobnar δήλωσε ότι οι βιομηχανίες των οποίων το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά προϊόντα θα μπορούσαν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, η ανεργία θα μπορούσε να εκτοξευθεί, «και εδώ μπορούμε να μιλάμε για χιλιάδες, ακόμη και δεκάδες χιλιάδες», είπε.

Επεσήμανε την επιδοτούμενη εργασία βραχείας απασχόλησης και τα προγράμματα αδειών ως μέσο για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν στη δουλειά και να μην χρειαστεί να απολύσουν εργαζόμενους. Στο παρελθόν, περίπου 250.000 θέσεις εργασίας έχουν προστατευθεί με αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ο Bobnar.

Πηγή: euractiv.gr