Η Αυστρία αποστασιοποιείται από το σχέδιο για κοινό δανεισμό της ΕΕ

Οικονομία


Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μάγκνους Μπρούνερ υποβάθμισε την πρόσφατη ώθηση των Επιτρόπων Οικονομίας και Εσωτερικής Αγοράς Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν, οι οποίοι ζήτησαν τη δημιουργία ενός συστήματος κοινού δανεισμού για την καταπολέμηση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Οι δύο Επίτροποι υποστήριξαν σε άρθρο τους στη FAZ ότι το γερμανικό σχέδιο να δαπανηθούν 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας θα είχε επιζήμιες επιπτώσεις για το σύνολο της ενιαίας αγοράς και τάχθηκαν υπέρ μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής που θα χρηματοδοτείται από κοινό δανεισμό.

Ωστόσο, ο Μπρούνερ απέρριψε την έκκληση του Γάλλου και του Ιταλού Επιτρόπου, δηλώνοντας ότι θα πρόκειται για «ιδιωτική άποψη» των Επιτρόπων.

«Μου φαίνεται ότι αυτή δεν είναι η γενική άποψη εντός της Επιτροπής», δήλωσε.

Η Αυστρία είναι ένα από τα πιο δημοσιονομικά συντηρητικά κράτη της ΕΕ, το οποίο πρωτοστάτησε στη λεγόμενη «λιτή τετράδα» που αντιτάχθηκε στην ιδέα του κοινού δανεισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ωστόσο, ο Αυστριακός υπουργός βρήκε επίσης λόγια κριτικής για τον βόρειο γείτονά του και το πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών για τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Θα είχε σίγουρα νόημα να γίνουν προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό αυτών των εθνικών πήγαινε-έλα. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα από τη δική μου άποψη. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρόκληση», δήλωσε ο Μπρούνερ.

Πηγή: euractiv.gr