Πιέσεις από την πολωνική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για συνεργασία με την Κομισιόν

Οικονομία


Σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την κυβέρνηση να εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης κατέθεσαν εκπρόσωποι της πολωνικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί από τον συνασπισμό της Αριστεράς, τον φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (KO), την κεντρώα Πολωνία2050 και τον αγροτικό Πολωνικό Συνασπισμό, όπου παρουσίασαν σχέδιο ψηφίσματος που θα σταλεί στο κοινοβούλιο. Σε αυτό δεσμεύεται η κυβέρνηση να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση για την επίτευξη των ορόσημων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Πολωνία πρέπει να εκπληρώσει διάφορους όρους προτού δει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ που της έχουν υποσχεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον Ιούνιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Πολωνίας εγκρίθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, αλλά τα περισσότερα από τα ορόσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί από την κυβέρνηση. Η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στα δισεκατομμύρια της ΕΕ που πρέπει να διαχειριστεί μέχρι το 2026.

Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταβολή των χρημάτων στην Πολωνία ήταν η κατάργηση του αμφιλεγόμενου Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο θεωρείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και το ΔΕΕ ως πολιτικοποιημένο και μεροληπτικό.

«Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να συγκριθεί με το σχέδιο Μάρσαλ. Είναι χρήματα για την οικονομική ανάκαμψη της Πολωνίας- είναι χρήματα για τις πολωνικές υποδομές, για νοσοκομεία, σχολεία. Είναι ένα άλμα πολιτισμού για τους Πολωνούς» δήλωσε η βουλευτής της ΚΟ Μιροσλάβα Νίκιελ, υπενθυμίζοντας τα λόγια του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Αφήστε τις διαμάχες σας, σκεφτείτε την Πολωνία», απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση ο Ντάριους Βιέτσζορεκ της Αριστεράς.

Εκπρόσωποι της πολωνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι σύντομα θα υποβάλουν αίτημα στις Βρυξέλλες για την καταβολή των κονδυλίων της ΕΕ. Η καθημερινή εφημερίδα Rzeczpospolita αναφέρει, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει το νωρίτερο σε ένα μήνα.

Πηγή: euractiv.gr