Πλαφόν τιμών σε βασικά είδη διατροφής στο Κόσοβο

Οικονομία


Η σοσιαλιστική δημοκρατική κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου συνέταξε νόμο για να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στους πολίτες που αγωνίζονται με την αύξηση του κόστους, μέσω της θέσπισης ανώτατων τιμών για βασικά είδη διατροφής.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους πολίτες τους να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος των καυσίμων, της ενέργειας και των τροφίμων, με τον χειμώνα να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά είδη διατροφής, όπως δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, ρύζι, ηλιέλαιο, γάλα, αυγά, αλάτι, κοτόπουλο, ζάχαρη, ξυλεία για καύση και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Εκτός από τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου τιμών για τα είδη αυτά, ο νόμος θα ορίζει επίσης ένα περιθώριο κέρδους και θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει ή να απαγορεύει την εξαγωγή τους, καθώς και να ορίζει πόση ποσότητα πρέπει να διατηρείται σε αποθέματα ανά πάσα στιγμή.

Η μη τήρηση του νόμου μπορεί να επιφέρει πρόστιμα έως και 500 ευρώ σε επιχειρήσεις ή άλλους ενδιαφερόμενους, καθώς και αναγκαστικό κλείσιμο για ένα μήνα.

Επί του παρόντος, το ποσοστό πληθωρισμού στο Κοσσυφοπέδιο πιστεύεται ότι ανέρχεται στο 20%, με ορισμένα προϊόντα, όπως το πετρέλαιο, τα καύσιμα και το ξύλο, να ξεπερνούν το 60%.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης LDK, Lumir Abdixhiku, ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ για ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως ψωμί, αλεύρι, ζάχαρη, λάδι, αλάτι. Είπε ότι η κατάργηση του ΦΠΑ δεν βλάπτει τον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά διευκολύνει την οικονομική δυνατότητα των πολιτών σε αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Πηγή: euractiv.gr