Έξι μήνες μετά τις εκλογές παρουσίασε το υπουργικό συμβούλιο ο πρόεδρος της Σερβίας

Πολιτική


Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρουσίασε την Κυριακή τη νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που κέρδισε το SNS και οι εταίροι του στον συνασπισμό.

Τα βασικά νέα-παλιά ονόματα είναι η Άνα Μπρνάμπιτς ως πρωθυπουργός και ο Σίνισα Μάλι ως υπουργός Οικονομικών, ενώ ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς του μικρότερου εταίρου του συνασπισμού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα είναι υπουργός Εξωτερικών.

Η Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι «φιλορωσική», όπως ανέφεραν ορισμένα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

«Έχουμε ισχυρά ονόματα, εμπειρογνώμονες, στη νέα κυβέρνηση. Αυτή είναι μια φιλοσερβική κυβέρνηση, δεν υπάρχει Ανατολή ή Δύση, είναι μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε.

Η προτεινόμενη κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, αλλά πρόκειται για τυπική διαδικασία, καθώς ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του SNS διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Έκπληξη αποτελεί ο αποκλεισμός της υπουργού Ενέργειας Ζοράνα Μιχαΐλόβιτς, η οποία δεν θα έχει θέση στη νέα κυβέρνηση, καθώς και του απερχόμενου υπουργού Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

Μια άλλη έκπληξη είναι ο διορισμός του Τόμισλαβ Τζιγκμάνοφ, εκπροσώπου ενός εθνοτικού κροατικού κόμματος, ως υπουργού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος θα είναι ο υπουργός πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών και ο υπουργός δημόσιων επενδύσεων, ανέφερε το Danas.rs.

(Zoran Radosavljević | EURACTIV.com)

Πηγή: euractiv.gr