Αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ στην Αυστρία

Πολιτική


Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αναμορφώσει τη δημόσια χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης για να προωθήσει τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία και διαφάνεια. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από χρόνια επικρίσεων σχετικά με την κατανομή του δημόσιου χρήματος στα μέσα ενημέρωσης.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα είναι επιλέξιμο για όλα τα μέσα ενημέρωσης που πληρούν ορισμένες απαιτήσεις ποιότητας, όπως οι συντακτικές κατευθυντήριες γραμμές ή η ισότητα των φύλων. Επιπλέον, η κατανομή των δημόσιων διαφημίσεων σε διαδικτυακά και έντυπα μέσα ενημέρωσης θα είναι πιο διαφανής και θα τεθεί υπό στενότερο έλεγχο.

«Τα μέσα ενημέρωσης είναι ο τέταρτος πυλώνας της δημοκρατίας και ένα σημαντικό διορθωτικό μέσο», εξήγησε η αρμόδια υπουργός, Susanne Raab (ÖVP), κατά την παρουσίαση. Η δέσμη μέτρων έχει ως στόχο να ενισχύσει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να το οδηγήσει στο μέλλον, πρόσθεσε η ίδια.

Η επικεφαλής της παράταξης των Αυστριακών Πρασίνων, Sigrid Maurer, τόνισε επίσης τη σημασία των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία.

«Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης και τη δημοσιογραφία, η δημοκρατία είναι ανύπαρκτη. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή τη συμβολή στη δημοκρατία», δήλωσε η ίδια.

Η Αυστρία έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την άμεση και έμμεση χρηματοδότηση ορισμένων εφημερίδων, η οποία στερείται διαφάνειας και ωφελούσε δυσανάλογα τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά, οι οποίοι είναι κυρίως ταμπλόιντ μέσα ενημέρωσης.

Η οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF) έχει επίσης επικρίνει την Αυστρία για το σύστημα χρηματοδότησής της, δηλώνοντας ότι τα δημόσια κονδύλια θα πρέπει να κατανέμονται με βάση την ποιότητα του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης και όχι με βάση την κυκλοφορία, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Ενώ η νέα δέσμη μέτρων αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα, θα μπορούσε επίσης να έχει δραματικές αρνητικές επιπτώσεις για την παλαιότερη εφημερίδα της Ευρώπης που εξακολουθεί να υπάρχει: τη Wiener Zeitung.

Η εφημερίδα λειτουργούσε μέχρι σήμερα ως επίσημη εφημερίδα της αυστριακής κυβέρνησης, γεγονός που της εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της. Καθώς ο νέος νόμος αφαιρεί από τη Wiener Zeitung αυτό το προνόμιο, το μέλλον της είναι αβέβαιο.

Η RSF έχει ήδη προειδοποιήσει στο προφίλ της χώρας της για την Αυστρία, ότι το τέλος της εφημερίδας «απειλείται» και ότι η εξαφάνισή της θα αποδυναμώσει περαιτέρω τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: euractiv.gr