Αναλυτής: Προσγείωση της Μελόνι στην πραγματικότητα

Πολιτική


Προεκλογικές δηλώσεις όπως «η διασκέδαση για την Ευρώπη τελείωσε» δεν θα ισχύουν πλέον για τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι «αρκετά έξυπνη» για να συνειδητοποιήσει ότι η λεγόμενη «διασκέδαση» στην πραγματικότητα ωφελεί τη χώρα, με 230 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε ο καθηγητής Τζιανφράνκο Πασκουίνο στην EURACTIV Ιταλίας.

«Πρέπει να αποφύγει να επιβάλει πράγματα που δεν θα οδηγήσουν σε κάτι καλό για την Ιταλία και για την ίδια ως πρωθυπουργό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πασκουίνο, ομότιμο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, η Μελόνι θα είναι ρεαλίστρια και θα προσπαθήσει να δει πού μπορεί να πιέσει την κατάσταση υπέρ της ιδεολογίας της.

Προέβλεψε επίσης μια διπλή επικοινωνιακή στρατηγική: πιο ήρεμη στην Ευρώπη και πιο εντυπωσιακή στην Ιταλία.

«Δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει μια κυρίαρχη πολιτική, δηλαδή να αποσπάσει εξουσίες από την Ευρώπη. Δεν θα το κάνει, και όπως και να το προσπαθήσει, δεν θα το πετύχει γιατί θα πληρώσει το τίμημα, και αυτό θα το μάθει πολύ γρήγορα», είπε ο Ιταλός καθηγητής.

Ωστόσο, αναμένει ότι η Μελόνι θα ακολουθήσει τον δρόμο του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Αναφερόμενος σε μια μεταξύ τους συνάντηση πριν από την επίσημη παράδοση, είπε: «Πιθανόν να μίλησαν για σημαντικά θέματα και ο Ντράγκι, ο οποίος δεν έχει συνηθίσει να κάνει πολλή διπλωματία, της είπε ότι υπάρχουν πράγματα από τα οποία δεν είναι δυνατόν με κανέναν τρόπο να ξεφύγει».

Ο Πασκουίνο περιγράφει την Ιταλία ως «αρκετά απείθαρχη» στην Ευρώπη, αλλά πιστεύει ότι η Μελόνι θα «αναγκαστεί να λάβει υπόψη της τους περιορισμούς και τις ευκαιρίες» που προσφέρει η ΕΕ.

Η Μελόνι είναι ισχυρή με μια σχετικά συνεκτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να επιβάλει τη γραμμή της στην κυβέρνηση, ακόμη και αν μπορεί να προκύψουν δυσκολίες από τους συμμάχους της και τους αντιπροέδρους: Αντόνιο Ταγιάνι, εθνικός συντονιστής της Forza Italia (ΕΛΚ), και Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας (ID).

Ο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την υποστήριξη του ΕΛΚ, είναι τώρα υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Πασκουίνο, η αυτονομία του θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πίεσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από την άλλη πλευρά, ο Σαλβίνι, ο νεοδιορισθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «δεν είχε ποτέ πραγματική εξουσία και χάνει δυνάμεις εντός της Λέγκας» μετά το σκληρό πλήγμα που δέχθηκε το κόμμα του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, το κόμμα του και ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός Οικονομίας, «θα του υπενθυμίσουν ότι τα πράγματα που ζητάει είναι λάθος και σε κάθε περίπτωση θα ήταν αντιπαραγωγικά», προτείνει ο καθηγητής.

Πηγή: euractiv.gr