«Απάθεια» των Σλοβάκων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολιτική


Σχεδόν οι μισοί Σλοβάκοι επιθυμούν να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αναφέρει η νέα έρευνα που διεξήγαγε η Globsec. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν τους ενδιαφέρει». Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η απάθεια μπορεί να είναι απλώς μια κάλυψη για την υποστήριξη της Ρωσίας.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία έφτασε το 47% των ανθρώπων στη νέα έρευνα. Περίπου το 19% των ανθρώπων δήλωσε ότι επιθυμεί τη νίκη της Ρωσίας, το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν τους ενδιαφέρει και το 10% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τους μισούς Σλοβάκους ευνοούσαν τη νίκη της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάνιελ Κέρεκες, διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν τη διαφορά.

Ο πρώτος ο χρόνος. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία εξακολουθούσε να προελαύνει στο πεδίο της μάχης και τα πράγματα ήταν περισσότερο υπέρ της Ρωσίας. Ο κοινωνιολόγος Μάρτιν Σλόσιαρικ πιστεύει επίσης ότι ο χρόνος είναι ο κύριος παράγοντας.

«Νομίζω ότι τον Ιούλιο λίγοι άνθρωποι πίστευαν ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να επιτύχουν τέτοια επιτυχία. Η τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης μπορεί να αλλάξει τις προτιμήσεις των ανθρώπων», δήλωσε.

Δεύτερη διαφορά είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. Η πρώτη έρευνα χρησιμοποίησε μια δεκάβαθμη κλίμακα από την ξεκάθαρη κλίση προς την Ουκρανία έως την ξεκάθαρη κλίση προς τη Ρωσία. Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε έξι επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών «δεν με ενδιαφέρει» και «δεν ξέρω».

Η τρίτη διαφορά είναι ο τρόπος συλλογής των δειγμάτων. Ενώ στην πρώτη έρευνα χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο με δείγμα ποσόστωσης, η νέα έρευνα διεξήχθη με προσωπικές τηλεφωνικές κλήσεις. Ωστόσο, «ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο παρέχει στον ερωτώμενο μεγαλύτερη αίσθηση ανωνυμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να είναι πιο ειλικρινείς στις απαντήσεις τους όταν πρόκειται για αντιδημοφιλείς ή ανήθικες απαντήσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση η επίπληξη του επιτιθέμενου», δήλωσε ο Κέρεκες.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιλογή «δεν με ενδιαφέρει» μπορεί να μην σημαίνει στην πραγματικότητα την απάθεια μέρους του πληθυσμού, αλλά μια στρατηγική για το πώς θα αποφευχθεί η πραγματική απάντηση.

Πηγή: euractiv.gr