Διαδηλώσεις στα Τίρανα για άνδρα που πέθανε υπό κράτηση από την αστυνομία

Πολιτική


Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα την Παρασκευή μετά τον θάνατο ενός 32χρονου άνδρα υπό αστυνομική κράτηση την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας οργή και δημόσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας είχε σταματήσει από την αστυνομία η οποία του ζήτησε να ταυτοποιηθεί. Εκείνος αρνήθηκε και έτρεξε πριν καταδιωχθεί και συλληφθεί από την αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε και τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν αισθανόταν καλά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τραύματος. Οι γιατροί δήλωσαν ότι ήταν νεκρός κατά την άφιξή του, ενώ η αστυνομία δήλωσε ότι ήταν ακόμη ζωντανός όταν τον άφησαν εκεί.

«Ο ασθενής με τα αρχικά Λ.Κ. ήρθε στο νοσοκομείο χωρίς σημεία ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τραύματος ειδοποιεί το Νεκροτομείο Τιράνων και στη συνέχεια ακολουθείται από αυτό η διαδικασία της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης», ανέφερε το Νοσοκομείο Τραύματος.

Ωστόσο, μέλη της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει τον Κούρτι να λαμβάνει θεραπεία στο νοσοκομείο μέσω ορού, αν και δεν έχει επαληθευτεί.

Το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής ανέφερε ότι στο στομάχι του βρέθηκε μια σκισμένη λευκή σακούλα διαστάσεων 5 x 5 εκατοστών, η οποία πιθανολογείται ότι είναι συσκευασία ναρκωτικών. Η έρευνα συνεχίζεται αλλά οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψή του έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί το θέμα.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν σημάδια βίας στο σώμα του.

Στην αβεβαιότητα γύρω από τον θάνατό του, προσθέτουν και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία φαίνεται να δείχνουν τον άνδρα να περπατάει και να μιλάει στο τηλέφωνό του και στη συνέχεια την αστυνομία να τον καταδιώκει, διαψεύδοντας έτσι τις περιγραφές της αστυνομίας. Φαίνεται να χάνει τις αισθήσεις του λίγο αργότερα πριν τον σηκώσει η αστυνομία από τα χέρια.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποκάλεσε αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες «ύαινες» που «αναζητούν μόνο χάος, συγκρούσεις και αίμα αν είναι δυνατόν». Είπε επίσης ότι «κάνουν το καθήκον της Ρωσίας» και κάλεσε τον κόσμο να περιμένει το αποτέλεσμα όλων των ερευνών.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Κυριακή, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε ντομάτες και αλεύρι στους αστυνομικούς και απαίτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Μπλέντι Κούτσι. Άλλοι άναψαν κεριά στη μνήμη του Κούρτι.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο αστυνομικός Νεβάλντο Χαϊντάρι πυροβόλησε και σκότωσε τον 25χρονο Κλοντιάν Ράσα καθώς έτρεχε μακριά αφού συνελήφθη να παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας COVID-19. Η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει το έγκλημα λέγοντας ότι είχε όπλο, αλλά αυτό αποδείχθηκε ψευδές μετά τη δημοσιοποίηση υλικού από κάμερες ασφαλείας. Εθνικές διαμαρτυρίες σάρωσαν τη χώρα, με συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και του κοινού, καθώς και με τη χρήση δακρυγόνων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λεσάι παραιτήθηκε.

(Alice Taylor | Exit.al)

Πηγή: euractiv.gr