Επανέναρξη των συνομιλιών για τη Β. Ιρλανδία μετά την αποκλιμάκωση των σχέσεων ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας

Πολιτική


Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και της Ιρλανδίας πρόκειται να επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να επιλυθεί επιτέλους η μακροχρόνια διαφωνία στην εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Την Τετάρτη (5 Οκτωβρίου), ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly για δείπνο στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης και θα συμπροεδρεύσει σε διακυβερνητική διάσκεψη Βρετανίας-Ιρλανδίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Ιρλανδίας Chris Heaton-Harris την Παρασκευή.

«Η ΕΕ έχει δείξει προθυμία να συμβιβαστεί, να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις εύλογες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στη Βόρεια Ιρλανδία, και μένει να δούμε αν αυτή η νέα βρετανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς για να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε.

«Αλλά σίγουρα το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά, το χαιρετίζουμε αυτό, και θα εργαστούμε όχι μόνο στις σχέσεις για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, αλλά και για την εξεύρεση λύσεων με πρακτικό τρόπο, και νομίζω ότι αυτή η διαδικασία ξεκινάει πολύ σοβαρά αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Coveney.

Ενώ η νέα πρωθυπουργός Liz Truss έχει κάνει ένα δύσκολο ξεκίνημα στο εσωτερικό της χώρας, αντιμετωπίζοντας ανοιχτή κριτική από υπουργούς και συντηρητικούς βουλευτές της για τα σχέδιά της να δανειστεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια λίρες για να μειώσει τους φόρους, προκαλώντας ένα ράλι στην αγορά για τη βρετανική λίρα και τα κρατικά ομόλογα, η πρώτη της προσέγγιση στις σχέσεις με την ΕΕ ήταν πολύ πιο εποικοδομητική από ό,τι αναμενόταν.

Την Πέμπτη, η Truss θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, του νέου φόρουμ που επινόησε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και έχει ως στόχο να φέρει κοντά τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για συνομιλίες τεχνικού επιπέδου,

Στην αρχή της εβδομάδας, ο νεότερος υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Steve Baker, ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit, σόκαρε τους αντιπροσώπους του κόμματος λέγοντάς τους ότι οι υπουργοί των Συντηρητικών πρέπει να επιδείξουν «ταπεινότητα» και να αναγνωρίσουν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit, «δεν συμπεριφέρθηκαν πάντα με τρόπο που ενθάρρυνε την Ιρλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας εμπιστευτούν για να δεχτούμε ότι έχουν νόμιμα συμφέροντα, νόμιμα συμφέροντα που είμαστε πρόθυμοι να σεβαστούμε, επειδή έχουν και είμαστε πρόθυμοι να τα σεβαστούμε».

«Και λυπάμαι γι’ αυτό, διότι οι σχέσεις με την Ιρλανδία δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι και θα πρέπει να εργαστούμε εξαιρετικά σκληρά για να τις βελτιώσουμε, και ξέρω ότι το κάνουμε», είπε.

Ο Baker δήλωσε επίσης ότι χρησιμοποίησε την κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ νωρίτερα αυτό το μήνα για να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από τους Ιρλανδούς υπουργούς, μια κίνηση την οποία ο Ιρλανδός Taoiseach Micheál Martin χαρακτήρισε «ειλικρινή και πολύ, πολύ χρήσιμη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της προς τους αντιπροσώπους του Συντηρητικού κόμματος την Τετάρτη, η Truss επανέλαβε την προεκλογική της υπόσχεση να καταργήσει τμήματα του δικαίου της ΕΕ που παραμένουν στο καταστατικό του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο των σχεδίων της να επικεντρωθεί στην «ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη».

Υποσχέθηκε επίσης νομοθεσία «για να διασφαλίσει ότι κανένας Ευρωπαίος δικαστής δεν θα μπορεί να μας παρακάμψει σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου».

Πηγή: euractiv.gr