Με την προϋπόθεση να μην έχουν εκτελεστικές εξουσίες η πρόεδρος του Κοσόβου θα στηρίξει την ένωση των σερβικών δήμων

Πολιτική


Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι η ένωση των σερβικών δήμων που προτείνει η Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο θα βλάψει τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επανέλαβε ότι θα τους υποστηρίξει εάν δεν έχουν εκτελεστικές εξουσίες.

Η σερβική πρόταση θα έβλεπε μια εθνοσερβική δομή που θα υποστηριζόταν από το Βελιγράδι να λειτουργεί εντός του Κοσσυφοπεδίου- κάτι που η Οσμάνι σημείωσε ότι το συνταγματικό δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά.

«Δεν είναι κανενός το χατίρι να έχουμε τη Σερβική Δημοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο», είπε αναφερόμενη στη σερβική οντότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική αστάθεια στη χώρα.

Η ίδια πρόσθεσε: «Υποστηρίζω κάθε πρωτοβουλία που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου» και «οι δήμοι έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πολυεθνικές ενώσεις χωρίς εκτελεστικές εξουσίες, όπως οι ΜΚΟ».

Η Οσμάνι συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την περασμένη εβδομάδα, γνωστή και ως Σύνοδος Κορυφής της Πράγας. Η πρόεδρος δεν συνάντησε τον Σέρβο ομόλογό της, Αλεξάντερ Βούτσιτς, και είπε ότι αυτή τη φορά δεν ήταν στο ίδιο τραπέζι, επειδή το Κοσσυφοπέδιο ήταν στο τραπέζι που του άξιζε, όπου συζητήθηκε η ειρήνη και η ασφάλεια.

«Δεν συνάντησα τον Πρόεδρο Βούτσιτς, διότι υπάρχει μια νέα πλατφόρμα για πολιτικό διάλογο σε ισότιμη βάση, όπου συζητήσαμε όλοι ως ίσοι. Ξεκίνησε με την ιδέα ότι είχαμε ανοιχτές συζητήσεις με μικρότερες ομάδες, και αυτή τη φορά ήμασταν σε διαφορετικές ομάδες- εγώ ήμουν στο τραπέζι «Ειρήνη και Ασφάλεια». Δεν ξέρω πού βρισκόταν ο Πρόεδρος Βούτσιτς. Παρόλα αυτά, το Κοσσυφοπέδιο άξιζε να βρίσκεται στο τραπέζι για την ειρήνη και την ασφάλεια, διότι είναι ένα κράτος που συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε η Οσμάνι.

Ωστόσο, η Οσμάνι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τους οποίους συζητήθηκε το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας και της ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Εκεί, πρώτον, έθεσα το θέμα της αναβολής της απελευθέρωσης της βίζας και, δεύτερον, το θέμα της ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης- ως δύο θέματα που πρέπει απαραίτητα να προωθηθούν για να έχει το Κοσσυφοπέδιο συγκεκριμένη πρόοδο και, στη συνέχεια, φυσικά, συζητήσαμε επίσης τον διάλογο», δήλωσε η ίδια.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα εστάλη σε όλα τα κράτη μέλη ένα μη επίσημο έγγραφο που συνοψίζει την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας και την πρόταση της Επιτροπής για τη χορήγησή της, ενόψει των εμπεριστατωμένων συνομιλιών της ΕΕ για τη διεύρυνση που πρόκειται να διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: euractiv.gr