Ο Αυστριακός πρόεδρος καλεί την κυβέρνηση για εξηγήσεις λόγω των συνεχών σκανδάλων

Πολιτική


Εν μέσω της συνεχούς ροής αποκαλύψεων γύρω από υποθέσεις διαφθοράς από παλαιότερους συντηρητικούς κορυφαίους πολιτικούς του ÖVP, συμπεριλαμβανομένου του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβερνητική ηγεσία κλήθηκε να μιλήσει ξεχωριστά με τον Αυστριακό πρόεδρο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κάποτε κυριαρχούσε στην αυστριακή πολιτική, αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2021. Εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα, καταγγελίες για διαφθορά και κατάχρηση κρατικών κονδυλίων, τον διαδέχθηκε τελικά ο Καρλ Νεχάμερ στην καγκελαρία.

Τώρα, καθώς φέρονται να έχουν έρθει στο φως κακουργήματα του ÖVP από την εποχή του Κουρτς από έναν υψηλόβαθμο πληροφοριοδότη, ο Αυστριακός πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες της κυβέρνησης να μιλήσουν μαζί του.

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, αρχηγός της κυβέρνησης και του συντηρητικού ÖVP, και ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ, των Πρασίνων, κλήθηκαν να μιλήσουν στον πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν χωριστά, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου. Το περιεχόμενο των συνομιλιών ήταν, ως συνήθως, εμπιστευτικό.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε ήδη ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι ήθελε να διεξαγάγει συνομιλίες ενόψει της αναζωπυρωμένης συζήτησης για τη διαφθορά γύρω από το ÖVP.

Με τον υψηλόβαθμο πληροφοριοδότη, τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Τόμας Σμιντ, να αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 2 Νοεμβρίου, η υπόθεση συνεχίζει να αναστατώνει το πολιτικό σύστημα της Αυστρίας.

Το συμβούλιο δεοντολογίας του ÖVP πρόκειται να συζητήσει το θέμα. «Στην παρούσα κατάσταση, το ÖVP θα πρέπει να «δραστηριοποιηθεί», δεν θα μπορούσε «να παραμένει πάντα το οδηγούμενο κόμμα», δήλωσε ο Φράντζ Φίσλερ, πρώην Επίτροπος της ΕΕ, στο Ö1 τη Δευτέρα.

Το αν ο πρόεδρος παρενέβη από ανησυχία για τη σταθερότητα της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα ασαφές.

Πηγή: euractiv.gr