Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώτος αρχηγός κράτους που συνάντησε την Τζόρτζια Μελόνι

Πολιτική


Ο Μακρόν ο πρώτος αρχηγός κράτους που συνάντησε τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρώμη και το Βατικανό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε, την Κυριακή (23 Οκτωβρίου), με τη νεοδιορισθείσα πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Η συνάντηση του Μακρόν με τη Μελόνι δεν ήταν αρχικά στην ημερήσια διάταξη, καθώς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα τη συναντούσε μόνο μετά την ορκωμοσία της. Αργά την Παρασκευή, ανατέθηκε στη Μελόνι η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο, ορκίστηκε το Σάββατο και προήδρευσε στο πρώτο της Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή.

«Ως Ευρωπαίοι, σε γειτονικές χώρες, ως φίλοι λαοί, με την Ιταλία, πρέπει να συνεχίσουμε όλο το έργο που ξεκίνησε. Πετυχαίνοντας μαζί, με διάλογο και φιλοδοξία, το οφείλουμε στη νεολαία και το λαό μας», δήλωσε ο Μακρόν στο Twitter μετά τη συνάντηση.

Ανέβασε επίσης μια φωτογραφία του με τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ευχαριστώντας τον.

Δεν είναι σαφές αν οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί πήραν την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή.

Το Παρίσι εξήγησε πριν από αρκετές ημέρες ότι «το ζήτημα της συνάντησης με την κ. Μελόνι δεν τίθεται, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κανένα ραντεβού. Θα δούμε, αν υπάρξει ραντεβού, αν υπάρξει αίτημα για συνομιλία», υπονοώντας ότι η πρωτοβουλία θα έπρεπε να έρθει από τη Ρώμη.

Αρχικά, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη και το Βατικανό, ο Μακρόν επρόκειτο να πραγματοποιήσει ομιλία για την ειρήνη στην κοινότητα Sant’Egidio ενώπιον θρησκευτικών εκπροσώπων των καθολικών, των εβραίων, των μουσουλμάνων και των βουδιστών.

Τη Δευτέρα, η επίσημη ατζέντα αναφέρει ακρόαση με τον Πάπα Φραγκίσκο και ιδιωτικό γεύμα με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αφού άφησε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την πιθανή συνάντηση, το Παρίσι επιβεβαίωσε τελικά τις πληροφορίες που αποκάλυψε ο ιταλικός Τύπος, ο οποίος ανακοίνωσε την Κυριακή μια συνάντηση μεταξύ της Μελόνι και του Μακρόν. Μια συνάντηση που στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter.

Επιπλέον, η συνάντηση έρχεται στο πλαίσιο των ελαφρώς επιβαρυμένων σχέσεων μετά τη νίκη του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Μελόνι.

Την επομένη της ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων, η υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Λοράνς Μπουν εξήγησε ότι η Γαλλία θα επαγρυπνούσε για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών από τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Τα λόγια αυτά δεν έτυχαν καλής υποδοχής από τη Μελόνι, η οποία πολύ πριν από τον διορισμό της, είχε καταγγείλει μια «απαράδεκτη απειλή παρέμβασης».

Η Μελόνι είχε καλέσει το Παρίσι να «διαψεύσει» τα σχόλια της Γαλλίδας Υπουργού και ο Μακρόν είχε προσπαθήσει στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντάσεις εξηγώντας ότι ήταν «πλήρως προετοιμασμένος να συνεργαστεί με [την Τζόρτζια Μελόνι]».

(Davide Basso | EURACTIV.fr)

Πηγή: euractiv.gr