Πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της επιθυμεί να έχει η Πολωνία

Πολιτική


Η Πολωνία θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πυρηνικής ανταλλαγής. Η χώρα μπορεί να λάβει πυρηνικά όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και, όπως τονίζει ο Πολωνός πρόεδρος, αυτό απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα.

Η Πολωνία είναι μία από τις χώρες που αποτελούν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Συνορεύει με τη Ρωσία, και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ανέκαθεν πολύ τεταμένες. Οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τη Μόσχα έχουν ψυχρανθεί σημαντικά, ιδίως πρόσφατα, όταν η Πολωνία τάχθηκε σαφώς και ρητά στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Ρώσους.

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν φωνές στην Πολωνία που αναφέρουν ότι η χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα μιας ρωσικής πυρηνικής επίθεσης, αν η Ρωσία αποφάσιζε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά των Ουκρανών σε περίπτωση που συνεχίσουν να πετυχαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου έχουν προκαλέσει μια ζωηρή συζήτηση στην Πολωνία σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

Το Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από ένα κύμα ειδήσεων και άρθρων, σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και τα όπλα αυτού του τύπου γενικότερα. Τόσο οι εμπειρογνώμονες όσο και οι πολιτικοί μιλούν για το θέμα. Στη συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα προστέθηκε και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος προέβη σε μια εκπληκτική δήλωση.

«Το πρόβλημα, πρώτα απ’ όλα, είναι ότι δεν έχουμε πυρηνικά όπλα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα τα έχουμε στην κατοχή μας στο εγγύς μέλλον. Αλλά υπάρχει πάντα η δυνητική δυνατότητα συμμετοχής στην κοινή χρήση πυρηνικών όπλων. Έχουμε μιλήσει με Αμερικανούς ηγέτες για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν μια τέτοια δυνατότητα. Το θέμα είναι ανοιχτό», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του στο δεξιό περιοδικό Gazeta Polska.

Ο πρόεδρος εξέφρασε αυτές τις απόψεις όταν μίλησε για μια πυρηνική «προστατευτική ομπρέλα» για την Πολωνία. Τα πυρηνικά όπλα αντιμετωπίζονται σε όλο τον κόσμο ως εγγυητής της αμυντικής ασφάλειας των χωρών που τα διαθέτουν, αλλά μετά τις απειλές του Πούτιν έχουν γίνει και πάλι επίφοβα για τακτική, στρατηγική και επιθετική χρήση.

Η Πολωνία δεν κατείχε ποτέ πυρηνικά όπλα, αν και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου περίπου 200 εκρηκτικά που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση ήταν αποθηκευμένα στο έδαφός της.

Πηγή: euractiv.gr