Σερβία: Εκδικάζεται το αίτημα έκδοσης του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας

Πολιτική


Το τοπικό δικαστήριο της Σερβίας συνεδρίασε την Τρίτη για να αναγνώσει το αίτημα της Ουκρανίας για την έκδοση του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της, Αντρίι Ναούμοφ, ο οποίος κρατείται στη Σερβία.

Ο φυγάς πρώην στρατηγός των υπηρεσιών ασφαλείας συνελήφθη τον Ιούνιο σε συνοριακό πέρασμα της Σερβίας με τη Βόρεια Μακεδονία, έχοντας πάνω του πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε και υποβίβασε τον Ναούμοφ τον Μάρτιο, αφού εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας. Οι κρατικοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του για πιθανή εσχάτη προδοσία.

Μετά τη συνεδρίαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της νότιας πόλης Νις, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η συνήγορος υπεράσπισης του Ναούμοφ, Τάνια Σάβιτς, δήλωσε ότι το αίτημα έκδοσης περιλαμβάνει διάφορα ποινικά αδικήματα, αλλά όχι εσχάτη προδοσία, ανέφερε το Danas.rs.

Ωστόσο, τόσο η ίδια όσο και ο συνάδελφός της υπεράσπισης Μίλαν Πέτροβιτς τόνισαν ότι θα μπορούσε ακόμη να προστεθεί επίσημα αργότερα. Ο Πέτροβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει επί του παρόντος τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της υπεξαίρεσης από το 2018.

Το δικαστήριο του Νις θα έχει την επόμενη συνεδρίασή του στις 3 Νοεμβρίου.

Εάν αποφανθεί υπέρ της έκδοσης, ο Ναούμοφ μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την έκδοση ή να αναβάλει το θέμα.

Η Σερβία δεν έχει προσφέρει καμία υποστήριξη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, του παραδοσιακού συμμάχου του Βελιγραδίου και κύριου προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: euractiv.gr