Σε απεργιακό κλοιό και η Γαλλία για υψηλότερους μισθούς

Πολιτική


Η CGT, ένα από τα κυριότερα γαλλικά συνδικάτα, κάλεσε σε διεπαγγελματική απεργία στη Γαλλία την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου) για υψηλότερους μισθούς στο πλαίσιο του πληθωρισμού και κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Οι μεγαλύτερες διαταραχές αναμένονται στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η RAPT, η υπηρεσία μεταφορών της Ile-de-France, ανακοίνωσε ότι η Πέμπτη θα είναι μια μαύρη ημέρα με τίτλο «Μηδέν μετρό, μηδέν RER», με «πολύ έντονα διαταραγμένη» κυκλοφορία.

Επτά γραμμές του μετρό θα είναι εντελώς κλειστές και οι υπόλοιπες θα λειτουργούν μόνο σε ώρες αιχμής. Ωστόσο, από την πλευρά των τρένων, η απεργία αναμένεται να είναι ανεπαρκής για την SNCF, τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Ο τομέας της εκπαίδευσης ενδέχεται να συμμετάσχει στην απεργία. Αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Χάβρης στη δυτική Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα είναι περιορισμένες.

Παράλληλα, ο τομέας της υγείας θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από το σημερινό απεργιακό κίνημα. Πράγματι, ο κλάδος Action Sociale Santé (Δράση, Κοινωνία και Υγεία) της CGT έχει καταθέσει απεργιακή προκήρυξη σε «υγειονομικά και κοινωνικά ιδρύματα, ιατρικοκοινωνικά ιδρύματα της δημόσιας νοσοκομειακής υπηρεσίας, το Etablissement français du Sang και το Espic (ιδιωτικό ίδρυμα υγείας συλλογικών συμφερόντων)», σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά απεργιών στη Γαλλία ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια και για υψηλότερους μισθούς λόγω της αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του INSEE, του γαλλικού στατιστικού ινστιτούτου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2%. Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,8%, των νωπών προϊόντων κατά 16,9% και της ενέργειας κατά 19,2%.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη EURACTIV Γαλλίας, η Ορέλ Τρουβέ, βουλευτής της Αριστεράς, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η αγοραστική δύναμη στα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία είναι από τα πλέον πληττόμενα από τον πληθωρισμό, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε μια «κοινωνική καταστροφή».

Η προηγούμενη ημέρα απεργίας, στις 27 Οκτωβρίου, είχε μικρή συμμετοχή. Αυτή την Πέμπτη, η Σελίν Βερζελέτι, η Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της CGT, αναμένει «150 έως 200 σημεία διαδήλωσης» σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης BFMTV.

(Clara Bauer-Babef | EURACTIV.fr)

Πηγή: euractiv.gr