Τρία δημοψηφίσματα και δυο εκλογικές διαδικασίες το 2022 για τους Σλοβένους

Πολιτική


Έχοντας ήδη ψηφίσει στις γενικές εκλογές νωρίτερα φέτος και με τις προεδρικές και τοπικές εκλογές να έρχονται αυτόν και τον επόμενο μήνα, οι Σλοβένοι θα προσέλθουν επίσης στις κάλπες για να αποφασίσουν για τρεις νόμους που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, αφού το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές ψηφοφόρων.

Οι Δημοκράτες (SDS) επιδιώκουν να καταψηφίσουν έναν νόμο για την αναδιοργάνωση των οργάνων που διοικούν τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία RTV Slovenija, έναν νόμο για την αναμόρφωση του κυβερνητικού συμβουλίου και έναν νόμο για την αναβολή του νόμου για τη μακροχρόνια περίθαλψη που ψηφίστηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του SDS.

Το κόμμα αποκάλυψε χθες (6 Οκτωβρίου) ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 50.000 υπογραφές για κάθε μία από τις προτάσεις δημοψηφίσματος, πολύ περισσότερες από τις 40.000 που απαιτούνται. «Αυτή είναι μακράν η ισχυρότερη υποστήριξη για την άμεση δημοκρατία μέχρι στιγμής», δήλωσε στο Twitter ο ηγέτης του SDS Janez Janša.

Μόλις ελεγχθούν οι υπογραφές, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Αν και το SDS θα ήθελε τα δημοψηφίσματα να διεξαχθούν σε μία από τις ημέρες των εκλογών, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Urška Klakočar Zupančič και το κυβερνών Κίνημα Ελευθερίας είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα οριστεί ξεχωριστή ημερομηνία και για τα τρία δημοψηφίσματα.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 23 Οκτωβρίου και ο πιθανός δεύτερος γύρος στις 13 Νοεμβρίου. Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία είναι σημαντική λόγω της απαρτίας- ένα νομοθέτημα μπορεί να καταψηφιστεί μόνο αν η πλειοψηφία ψηφίσει όχι και αν η πλειοψηφία αυτή αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% του συνόλου των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου. Η απαρτία θα ήταν πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί εάν η ψηφοφορία διεξαγόταν μαζί με τις εκλογές.

Πηγή: euractiv.gr