“Μπλόκο” σε καθηγητή του Π.Θ. να ταξιδεύσει στο Καράκας – Διαμαρτυρία του Συλλόγου Διδασκόντων

Τα Νέα της Περιφέρειας


Να πάρει θέση η πολιτεία και να διερευνήσει άμεσα την απαγόρευση, που επιβλήθηκε στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκη Πολίτη, να μεταβεί στο Καράκας, μέσω Τουρκίας, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ, ζητεί το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Ιδρύματος, ενώ παράλληλα, καλεί την ΠΟΣΔΕΠ και τη Διοίκηση του Π.Θ. να πάρουν θέση επί του θέματος.

Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του, ο Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τα εξής: 

“Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το μπλόκο που υπέστη ο μέχρι πρότινος κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τάκης Πολίτης, το Σάββατο 15/10/2022 στη μετάβασή του στο Καράκας μέσω Τουρκίας.

Το ιστορικό:

Ο συνάδελφος είναι σε εκπαιδευτική/επιστημονική άδεια και επρόκειτο να μεταβεί το Bolivarian University of Venezuela στο Καράκας, προκειμένου να διεξάγει επιστημονικό και διδακτικό έργο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Τη Δευτέρα το πρωί θα παρουσιαζόταν στο Πανεπιστήμιο στο Καράκας για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο μέσω Τουρκίας με την Turkish Airlines. Με την ίδια αεροπορική εταιρεία, έχοντας στα χέρια του κάρτα επιβίβασης ήδη από την Αθήνα, θα συνέχιζε για Καράκας. Οι υπάλληλοι ευγενικοί πλην όμως του ανακοίνωσαν, ότι δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει προς Καράκας γιατί παρενέβη η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και συνόρων (NTVC). Μάλιστα η ακυρωμένη κάρτα επιβίβασης έχει πάνω αυτήν την αιτιολογία. Το εντυπωσιακό είναι, ότι οι αμερικανικές αρχές παρεμβαίνουν σε αεροσκάφος άλλης χώρας (Τουρκίας) προκειμένου να μη μεταβεί σε τρίτη χώρα (Βενεζουέλα) Έλληνας πολίτης.

Ο Τάκης Πολίτης, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και επί σειρά ετών πρόεδρος του ΕΣΔ-ΠΘ και εκπρόσωπος στην ΕΓ και ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, ποτέ δεν έκρυψε τις πεποιθήσεις του και τις κοινωνικές του ευαισθησίες. Πάντα όμως με νηφαλιότητα και με μόνο μέσο την πειθώ με σταθερή βάση τη δημοκρατία. Είναι απαράδεκτο πανεπιστημιακός σε επιστημονική άδεια να μπλοκάρεται, χωρίς εξηγήσεις στη μετάβασή του σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν γίνεται οι δυτικές κοινωνίες, και όχι μόνο, στην αναζήτηση περισσότερης ασφάλειας, να οδηγούνται σε αδιάκριτη περιστολή ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εάν συμβαίνει αυτό, τίποτα φωτεινό δεν προμηνύεται για τις κοινωνίες μας”.

Πηγή: ertnews.gr