Ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο: Συνεχίζονται οι έρευνες, λιγοστές οι ελπίδες – Πληροφορίες της ΕΡΤ

Τα Νέα της Περιφέρειας


Τους νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο των Κυθήρων ανέσυραν οι δύτες, που βούτηξαν στο βυθισμένο ιστιοφόρο παρά τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Στο άλλο πολύνεκρο ναυάγιο της Λέσβου, διασωθέντες μετανάστες κατέθεσαν στις αρχές ότι τουρκικά αλιευτικά συνόδευαν τη βάρκα τους μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, μην αφήνοντας αμφιβολία για τις τουρκικές πρακτικές.


Οι συγγενείς των αγνοουμένων παρακολουθούν με οδύνη την επιχείρηση ανάσυρσης των άψυχων σωμάτων από τους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος. Σοροί εντοπίζονται και ανασύρονται μέσα από τα συντρίμμια του ιστιοφόρου σκάφους το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με 95 μετανάστες, από τους οποίους οι 80 διασώθηκαν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των Αρχών και των κατοίκων.

Οι άνεμοι που πνέουν φθάνουν τα 10 μποφόρ στη βραχώδη ακτή των Κυθήρων όπου πνίγηκαν οι άτυχοι μετανάστες και οι έρευνες προχωρούν με δυσκολία.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στα Κύθηρα, Αλέξανδρο Καλαφάτη, η επιχείρηση θα συνεχιστεί αύριο Κυριακή (9/10) το πρωί, όταν και βατραχάνθρωποι του Λιμενικού θα μπουν σε σπηλιά καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος ότι εκεί βρίσκονται και άλλα άψυχα σώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται ένας ανώτατος δικαστικός του Αφγανιστάν, ένα μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν κι ένας δικηγόρος. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άντρας με καταγωγή από τη Συρία, που ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες και συνελήφθη για διακίνηση μεταναστών, φέρεται να έχει ομολογήσει και ήταν συνεργάσιμος.

Λέσβος

Οι έρευνες συνεχίζονται και στη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό μεταναστών κυρίως γυναικών Αφρικανικής καταγωγής. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 18 σοροί σύμφωνα με το Λιμενικό.

Η λέμβος που βυθίστηκε ξεκίνησε σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, από τα παράλια της Τουρκίας συνοδεία τουρκικών αλιευτικών.

Κύθηρα – αποστολή Αλέξανδρος Καλαφάτης 

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη 
Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου, ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr